Contact met Figuli Producties?
Heeft u een vraag of opmerking? Stuur een bericht en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Documentaires van Figuli Producties geven inzicht in maatschappelijk relevante onderwerpen en prikkelen om verder te denken en vragen te stellen. Elke documentaire wordt met zorg gemaakt en zo objectief mogelijk vormgegeven.
Gisèla Mallant verzorgt de samenstelling, regie, research en productie van begin tot eind. Haar documentaires werden uitgezonden op NPO2.
In de nacht van 22 op 23 juni 1941, op de terugweg van een missie boven Bremen, wordt een bommenwerper van de Britse Royal Air Force aangevallen door een Duitse nachtjager. In het vliegtuig zitten zes jonge Tsjechische bemanningsleden.
Het toestel vliegt in brand en stort even later neer in het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp.
Een crash met een grote impact op omwonenden en nabestaanden. Wanneer 80 jaar later het vliegtuigwrak wordt geborgen, roept dat veel emoties op.
‘De Onbekende Bevrijders’ vertelt de indrukwekkende geschiedenis van gedreven Tsjechische vliegeniers die zich tijdens WO2 weigerden neer te leggen bij de overheersing van het Derde Rijk en grote offers brachten door zich aan te sluiten bij de geallieerde strijdkrachten.
‘De Onbekende Bevrijders’ werd uitgezonden op 29 april 2023 en is nu te zien via NPO-Plus.
Op dit moment is Jetske van der Schaar (1980) nog een kerngezonde jonge vrouw. Maar Jetske is verwikkeld in een race tegen de tijd. Ze is draagster van het alzheimer-gen en ze weet dat ze begin vijftig de ziekte van Alzheimer krijgt als er niet op tijd een medicijn wordt gevonden.
Samen met vooraanstaand neuroloog Philip Scheltens voert ze een moeizaam gevecht om deel te mogen nemen aan baanbrekend internationaal wetenschappelijk onderzoek. Voor Jetske misschien wel haar enige kans op overleving.
Deze documentaire werd door bezoekers van Telezien gewaardeerd met 4 van 5 sterren, en kreeg aandacht in verschillende kranten.
In de Tweede Wereldoorlog stortten talloze geallieerde piloten en andere bemanningsleden met hun vliegtuig neer in ons land. Tot op de dag van vandaag liggen honderden van hen nog tussen de brokstukken in Nederlandse bodem. Tot verdriet van nabestaanden gaan lang niet alle gemeenten over tot berging van de slachtoffers.
Deze documentaire maakte impact op de Tweede Kamer en leidde uiteindelijk tot het Nationaal Bergingsprogramma. Tot grote opluchting van nabestaanden zullen alle in WO 2 neergestorte vliegtuigen worden geborgen met daarin de lichamelijke resten van bemanningsleden.
Waarom hebben de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog de spoorlijnen naar Auschwitz en andere vernietigingskampen niet gebombardeerd? Hoe kon het gebeuren dat ook de gaskamers ongemoeid werden gelaten?
Deze indringende documentaire belicht historische feiten waarvoor jarenlang weinig aandacht is opgebracht en maakt duidelijk dat hierin belangrijke lessen voor het heden schuilen.
‘Het spoor naar Auschwitz’ werd eervol opgenomen in de collectie van het Yad Vashem museum in Jeruzalem.
Ruim een halve eeuw hebben zijn even erudiete als scherpzinnige beschouwingen het denken over de internationale verhoudingen en het Nederlandse buitenlandbeleid beïnvloed. In april 2012 stopte J.L. Heldring met zijn column in NRC Handelsblad: “Ik was uitgeschreven.”
In ‘Heldrings Dagen’ praat de gelauwerde columnist – op de dag dat zijn laatste column werd gepubliceerd – uitvoerig over zijn visie op de mens, Europa, zijn afkomst en zijn bijdrage aan het voortdurende debat over de internationale verhoudingen.
Wat doe je wanneer je vader en moeder na een bittere scheiding geen woord meer met elkaar wisselen?
Wanneer veertig jaar later bij zijn – inmiddels bejaarde- moeder de ziekte van Alzheimer wordt geconstateerd beseft hun zoon, Frénk van der Linden, dat het moment voor een laatste poging tot verzoening is aangebroken. Verloren band schetst het verhaal van een bittere scheiding en de poging van een zoon om zijn ouders weer met elkaar in contact te brengen.
‘Verloren Band’ ging in 2009 in première op het Nederlands Filmfestival. Lukt het Frénk om zijn ouders te verzoenen?